ÚvodBlogStavební rozpočty jsou základ stavby

Stavební rozpočty – k čemu jsou?

Stavební rozpočty je dobré nepodceňovat.

📖 Článek: Stavební rozpočty jsou základ stavby | Blog Stavební rozpočty jsou často opomíjeným prvkem u plánované stavby. Rozpočty a jejich provedení se liší v závislosti na jejich účelu.

Stavebních rozpočtů existuje poměrně velké množství a mají nejrůznější odborné názvy. Protože ale tento článek není cílený na odborné rozpočtáře, ale na širokou veřejnost, projdeme si ty nejzákladnější „laické“ názvy rozpočtů, se kterými se můžeme setkat.

Některé z rozpočtů, o kterých budeme psát, si můžete i zpracovat sami, kdy jsme se tomuto tématu věnovali v článku Položkový rozpočet svépomocí? Jde to. , ale obecně to nedoporučujeme, protože velmi snadno některou podstatnou položku v položkovém rozpočtu opomenete.

Stavební rozpočty: Položkový rozpočet

Nejznámější a nejvíce používaný druh stavebního rozpočtu. Položkový rozpočet stavby je detailní rozpočet celé plánované stavby. Zpracovává ho nejčastěji odborník pomocí specializovaného softwaru. Z podkladů, nejčastěji projektu, je vytvořený výkaz výměr a na základě výkazu výměr pak vzniká detailní a kompletní položkový rozpočet stavby. Takový rozpočet můžete použít i jako rozpočet pro banku.

Stavební rozpočty: Předběžný rozpočet (propočet) stavby

Předběžný rozpočet stavby není tak podrobný jako rozpočet položkový. K jeho vzniku zpravidla není potřeba ani kompletní výkaz výměr. Používá se k hrubému a přibližnému odhadu nákladů, nezahrnuje většinou ani sítě a podobně. Jedná se o odhad ceny „hrubé stavby“. V naprosté většině případů je následně stejně tvořený rozpočet položkový. Paradoxně, ne vždy takový propočet můžete použít jako rozpočet pro banku, ač rozpočet pro banku bývá ještě méně podrobný.

Stavební rozpočty: Položkový rozpočet pro banku

Ač se rozpočtu pro banku říká většinou „položkový rozpočet pro banku“, nemá se skutečným položkovým rozpočtem mnoho společného. Nejčastěji se rozpočet stavby pro banku používá k postupnému uvolňování prostředků v případech, kdy například budujete dům svépomocí. Není příliš podobný a skládá se z pár základních a obecně pojatých částí: Základová deska, zdivo, střecha a dalších. Předběžný rozpočet pro banku reviduje bankovní odhadne. Rozpočet pro banku nemusí být příliš přesný, protože se jedná v podstatě o odhad k určení výše hypotéky a v zájmu banky není Vám šetřit prostředky.

Téma:

#Položkový rozpočet stavby

Byl pro Vás článek přínosný? Podělte se o něj prosím s ostatními:

Zpět na výpis článků

Plánujete tvorbu rozpočtu stavby a přemýšlíte, který je ten správny? Ozvěte se nám!

Vámi zaslané údaje použijeme pouze k tomu, abychom Vám mohli odpovědět.

Společně to napočítáme

Obraťte se na rozpočtáře.

Najdeme nejlepší možné řešení vašeho požadavku a spočítáme to přesně – od přibližného nacenění až po závaznou nabídku do výběrového řízení.

Kontakt Služby